Evaluarea de risc reprezintă o analiză a probabilităţii şi gravităţii principalelor componente ale unui impact asupra mediului.
Evaluarea de risc se realizează conform Anexei 4 din Ordinul nr. 184/1997 pentru aprobarea Procedurii de realizare a bilanţurilor de mediu, la cererea autorităţii competente pentru protecţia mediului.
Autoritatea pentru protecţia mediului va solicita titularului de amplasament studiul de evaluare a riscului atunci când s-a constatat că există o poluare semnificativă pe un amplasament. În procesul de elaborare a evaluării de risc se realizează prelevări de probe şi analize suplimentare ale factorilor de mediu. Prelevarea probelor şi analizele de laborator se fac de către o instituţie autorizată în acest sens şi se respectă cerinţele din Anexa 3.1 – Analize minime ce trebuie incluse în investigaţii, în funcţie de istoricul zonei conform Ordinului nr. 184/1997 pentru aprobarea Procedurii de realizare a bilanţurilor de mediu.
Structura studiului de evaluare a riscului prezintă două etape: (1) estimarea riscului prin identificarea pericolelor, mărimea efectelor şi probabilitatea manifestării acestora şi (2) calcularea riscului prin cuatificarea importanţei pericolelor şi a consecinţelor pentru persoanele sau mediul afectat.
EPC Consultanţă de mediu este înregistrată în Registrul naţional al elaboratorilor de studii, având experienţă în elaborarea evaluărilor de risc.