SaveGREEN. Protejarea funcţionalităţii coridoarelor ecologice de importanţă transnaţională din bazinul Dunării

Client:
Domeniu: Coridoare ecologice, infrastructură verde
Servicii: Monitorizare biodiversitate în zone de coridor ecologic, elaborare ghiduri şi metodologii, contribuţii la comunicarea rezultatelor proiectului
An: 2020
În zona Carpaţilor şi în alte lanţuri muntoase din regiunea Dunării, multe coridoare ecologice sunt blocate sau ameninţate a deveni blocate de dezvoltările economice cum ar fi infrastructura liniară de transport, agricultura intensivă, managementul forestier inadecvat sau practicile de gestionare a apelor. Motivul din cauza căruia apar astfel de situaţii este acela al lipsei unei planificări adecvate, care să aibă ca ţintă menţinerea conectivităţii ecologice şi a fluxului de servicii ecosistemice pe care îl oferă elementele de infrastructură verde. Măsurile de reducere a impactului cum ar fi ecoductele de obicei nu sunt implementate sau sunt implementate defectuos din cauza unui design inadecvat, a unei localizări greşite sau a managementului nefavorabil al zonei din jurul acestora. Impacturile se văd prin apariţia victimelor accidentale ca urmare a coliziunii animalelor cu traficul şi prin reducerea numărului indivizilor din speciile cheie, dependente de existenţa coridoarelor ecologice.

Obiectivele proiectului
Proiectul SaveGREEN îşi propune să demonstreze moduri de proiectare a unor măsuri de reducere adecvate şi să contribuie la menţinerea sau îmbunătăţirea funcţionalităţii coridoarelor ecologice printr-o planificare integrată. Proiectul este concentrat pe coridoarele ecolgice din zona Carpaţilor, şi include parteneri din Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, România, Bulgaria şi Ucraina.


Zonele pilot în care se defăşoară proiectul
Proiectul include o analiză a mai multor zone pilot din ţările participante în proiect.

1. Pădurea Kobermausser (Austria)
2. Pöttsching, Coridorul Alpi – Carpați (Austria)
3. Regiunea transfrontalieră Beskydy-Kysuce (Cehia-Slovacia)
4. Regiunea transfrontalieră Novohrad-Nógrád (Slovacia-Ungaria)
5. Regiunea Zakarpattia (Ucraina)
6. Valea Mureșului (Arad-Deva, România)
7. Valea Mureșului (Târgu Mureș-Târgu Neamț, România)
8. Coridorul Rila-Verila-Kraishte (Bulgaria)

Implicarea EPC
EPC este implicată în acest proiect prin dezvoltarea unui program de îmbunătăţire a capacităţii factorilor interesaţi în ceea ce priveşte includerea aspectelor legate de conectivitatea ecologică în procedurile de Evaluare Strategică de Mediu şi de Evaluare a Impactului asupra Mediului. De asemenea, EPC va lucra în Valea Mureşului pentru a îmbunătăţi transdisciplinară între conservarea naturii, managementul resurselor naturale, transport și planificare teritorială şi pentru a îmbunătăți coerența infrastructurii verzi în această zonă.
 
Proiectul se desfășoară între 1 iulie 2020 – 31 Decembrie 2022.
Proiectul următor
Newsletter
Mesajul dvs. a fost trimis cu succes. Va multumim!