Modelarea dispersiei poluanţilor atmosferici

Modelarea dispersiei poluanţilor în atmosferă reprezintă analiza modului de împrăştiere a poluanţilor în aer, modelările dispersiei fiind utilizate pentru a estima concentraţia, direcţia de propagare şi eventual zonele de acumulare a poluanţilor atmosferici emişi în urma activităţilor industriale, a traficului auto sau a oricăror activităţi de construcţie.

Pentru a putea realiza un model de dispersie atmosferică trebuie avute în vedere condiţiile meteorologice (viteza şi direcţia vântului, umiditatea, temperatura), condiţiile geografice din zona în care sunt amplasate sursele şi receptorii (relieful, modul de utilizare al terenurilor), parametrii emisiilor (locaţia şi înălţimea surselor, diametrul coşului de fum, de exemplu) şi sursele obstrucţionare (clădiri sau alte structuri).

În scopul calculării concentraţiilor de poluanţi în aer generaţi de una sau mai multe surse de emisii atmosferice se aplică metodologii de modelare spaţială, uilizând pachete software profesionale precum OML Multi, SelmaGIS sau similar. Aceste programe permit interpretarea calităţii aerului până la distanţe de zeci de kilometri faţă de sursă.

EPC Consultanţă de Mediu are experienţa şi capacitatea de a realiza modelării ale dispersiei poluanţilor atât pentru capacităţi industriale mari, proiecte de infrastructură, cât şi pentru proiecte sau activităţi de mici dimensiuni. Modelarea calităţii aerului se poate realiza atât independent cât şi ca parte a unor servicii mai complexe precum evaluarea impactului asupra mediului. Consultaţi secţiunea Portofoliu pentru a vă documenta asupra unor exemple relevante.

Alte servicii
de care ați putea fi interesat
Solicitați o ofertă
Newsletter
Mesajul dvs. a fost trimis cu succes. Va multumim!